Ruben Brekelmans

Ruben Brekelmans

Ruben Pieter Brekelmans is een Nederlandse politicus. Op 18 juli 1986 is hij geboren in het Zuid-Hollandse Leidschendam. Vandaag de dag woont hij in Noord-Brabant, waar hij ook is opgegroeid. Hij is woonachtig in Oisterwijk, waar Ruben Brekelmans’ vriendin een dag voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 is bevallen van hun dochtertje.

Ruben Brekelmans in de schoolbanken

Ruben Brekelmans is een slimme man. Voordat hij aan zijn politieke carrière begon heeft hij veel in de schoolbanken gezeten. Zo heeft hij na de middelbare school Economie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. Ook studeerde hij Global Politics aan de London School of Economics. In beide studies behaalde hij zowel een bachelor als een master. Hier hield het voor Brekelmans nog niet op! In 2015 volgde hij de Master of Public Administration aan de Harvard University. 

Politieke interesse

Uit de gekozen opleidingen van Ruben Brekelmans blijkt al dat hij van jongs af aan geïnteresseerd was in politiek. Dit blijkt ook uit zijn eerste baantjes. Van 2017 tot 2019 is hij namelijk werkzaam geweest als de politiek assistent van staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers. Van 2020 tot 2021 was Brekelmans actief als programmadirecteur ‘Inzicht in Kwaliteit’ op het ministerie van Financiën.

Waarom was deze politieke interesse er bij Ruben Brekelmans? Toen twintig jaar geleden de economische crisis uit de Verenigde Staten oversloeg naar Nederland, hebben Ruben Brekelmans’ ouders hier de gevolgen van gevoeld. Sindsdien voelt Ruben de motivatie om Nederland te beschermen tegen dreigingen en crises van buitenaf. 

Ruben Brekelmans bij de VVD

Al vanaf zeventienjarige leeftijd is Ruben betrokken bij de VVD. Zo was hij lid van de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie, een jongerentak van de politieke partij. Op 31 maart 2021 werd Brekelmans namens de VVD beëdigd als lid van de Tweede Kamer. De politicus houdt zich binnen de partij voornamelijk bezig met buitenlands beleid, internationaal cultuurbeleid, verlenging missies en migratie.

Op het moment dat Rusland Oekraïne binnenviel in februari van 2022, riep Brekelmans op tot het leveren van wapens aan Oekraïne. Daarnaast heeft hij gepleit voor strengere sancties, zoals het sluiten van het luchtruim van de EU voor Russische luchtvaartmaatschappijen. Ook heeft hij meegeholpen aan de beslissing om meer uit te geven aan de defensie.